D-mat

D-mat

Finland

D-mat on vuonna 2004 Michael Lettenmeierin perustama asiantuntijayritys, jossa työskentelee eri alojen osaajia. Joukossamme on ympäristötieteen ja -politiikan, ekologian, fysiikan, palvelu- ja teollisen muotoilun, kauppatieteiden sekä kestävän kehityksen osaajia. D-matin tavoitteena on edistää vähähiilistä ja resurssiviisasta, yhden planeetan kokoista elämää.

Erikoisalaamme kuuluvat materiaali- ja hiilijalanjälkilaskelmat sekä kestävien elämäntapojen tutkimus. Olemme tehneet useita erilaisia ​​materiaali- ja hiilijalanjälkilaskelmia eri sidosryhmille sekä kehittäneet laskentatyökaluja, kuten Sitran Elämäntapatestin. IGES ja Hot or Cool -verkoston tutkijoiden kanssa yhdessä toteutetut 1.5-Degree Lifestyles -raportit vuosilta 2019 ja 2021 ovat yksi merkittävimmistä tutkimuksistamme. Molemmat raportit kattavat usean eri maan nykyiset hiilijalanjäljet, erilaisia tapoja pienentää kunkin maan jalanjälkeä sekä keskustelua tehokkaimmista tavoista lieventää ilmastonmuutosta.

Lisäksi D-mat on kehittänyt myös Ilmastopalapelin, suunnittelutyökalun vähähiiliseen elämäntyyliin. Ilmastopalapeli näyttää kuinka paljon kulutustottumuksemme tulisi muuttua saavuttaaksemme ilmastoystävällisen elämäntavan ja tarjoaa yli 100 kestävää tekoa jalanjäljen pienentämiseksi. Vastaavasti D-mat järjestää Suomessa myös Ilmastopalapeli-työpajoja sekä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöitä eri sidosryhmien kanssa. Työpajat ja kiihdyttämöt tutustuttavat osallistujia vähähiilisiin elämäntapoihin; osallistujat laskevat materiaali- ja hiilijalanjälkensä ja valitsevat sen pohjalta vähähiilisiä tekoja Ilmastopalapelin avulla. Kiihdyttämöissä osallistujat pääsevät kokeilemaan vähähiilisiä tekoja kuukauden testijakson aikana. Testijakson lopussa nähdään kuinka paljon osallistujat ovat pienentäneet jalanjälkeään, kun materiaali- ja hiilijalanjäljet ​​lasketaan uudelleen.