RUOKA-ANNOSTEN HIILIJALANJÄLKIEN VERTAILUA FESTIVAALILLA

Image
Kuva esittää taulukon ruoka-annosten hiili-intensiteeteista
2024-10-09

Kiinnostus ruoan jalanjälkiin kasvaa Suomessa. Keravalla järjestettiin 26.7.-7.8.2024 Uuden ajan rakentamisen festivaali, eli URF, jossa myytäville ruoka-annoksille D-mat sai laskea hiilijalanjäljet. Kasvisruoan lisäksi festivaalilla oli tarjolla kalaa. Ruokamyyjiä oli laidasta laitaan, perinteisestä lohikeitosta hampurilaisiin ja pizzaan, ja erilaisiin tofuruokiin. 

Tulokset päädyttiin esittämään paitsi annosten hiilijalanjälkenä, niin myös annoksen hiili-intensiteettinä, sillä annosten koko vaihteli. Lisäksi arvioitiin myös annoksen osuus (GDA%) 1.5 asteen ilmastotavoitteen mukaisen ruokavalion päivittäisestä hiilibudjetista vuonna 2030. 

Annosten hiili-intensiteetti vaihteli 0.08 - 0.19 kg CO2e / 100 g. Pienin hiili-intensiteetti oli maa-artisokka-hampurilaisaterialla ja suurin hakkaraperunoilla, eli haukimakkaralla ja uuniperunoilla. Kiinnostavaa oli myös, miten eri tofuruoat jakautuivat tasaisesti koko hiili-intensiteettiskaalalle. Onkin muistettava, että myös sillä, minkä kanssa esimerkiksi tofun syö on suuri merkitys ruoan ilmastovaikutuksen näkökulmasta. Varsinkin riisin hiilijalanjälki on suhteellisen suuri.

Tulokset näet kuvasta. Päädyimme kolmeen eri mittariin, koska yksittäisestä luvusta voi olla vaikeaa saada kokonaiskuvaa annoksen ilmastovaikutuksista.